10.7.06

Ivan Yakovlevitch Bilibine


Sota el setge de Leningrad (Sant Petersburg) de la II Guerra Mundial va desaparèixer un gran il·lustrador rus, Ivan Bilibine (o Bilibin) (1876-1942), que per mí era desconegut. Va encetar un estil de dibuix nou on l'art gràfic era entés com una branca nova apart de l'art, molt influenciat per l'Art Nouveau, les pintures japoneses del segle XIX i el romanticisme nacional rus, i dedicat a il·lustrar les llegendes i contes populars rusos i francesos, entre d'altres. També va dissenyar diversos decorats i vestuaris de ballet i òpera de compositors del nivell de Mussorgski, Rimsky-Korsakov i altres obres de teatre a França i es va demostrar com un gran retratista i paisatgista de moltíssimes regions ruses, en especial dels vestits tradicionals i l'arquitectura de fusta.
Però sobretot s'ha de destacar les seves il·lustracions per recopilacions de contes tradicionals rusos, com el que va fer dels d'Alexander Afanasiev. Aquí teniu uns quants enllaços de reproduccions dels seus dibuixos (a dalt a l'esquerra teniu una del conte de "Vasilisa i la bruixa Baba Yaga") i altres dissenys de vestuari:
Abo Akademis Bibliotek (Finlandia)
George Mitrevski's Russian Art Web at Auburn University (EEUU)
Archker's Fantasy Art Gallery
Old Russia (amb contes i altres il·lustracions de Victor Vasnetsov)

(Les comparacions són motíssimes però si algú em pogués ajudar a trobar alguna cosa d'un il·lustrador rus anomenat Ittore Sivaniev li agrairia!)

2 comentaris:

psychoBass ha dit...

Preciós!!!!
Molt bones les pàgines.

Coneixes l'obra d'Arthur Rackham?

I si no l'has vist, recomanació filmesca: "Andrei Rubliev", peli de Tarkovsky sobre un pintor rus bastant més antic. Llarga, lenta, meravellosa...

comeclavos ha dit...

en ballet desde luego tuvo una gran aportacion, algunos de los ballets rusos mas importantes como el pajaro de fuego no dejan de ser meros cuentos.
esta curioso habra que informarse mas ;P