29.6.07

Pere Català i Pic

Un dia, passejant per Valls, vaig veure una placa que nomenava el carrer on erem com "Carrer de Pere Català i Pic". Després d'enfotre-me'n del segon cognom una estoneta, el Ramon em va informar que era un fotògraf nascut a Valls i pare de Francesc Català-Roca, també fill de Valls. La meva cara de sorpresa també hauria estat per fer-li una fotografia. Com podia ser que durant tants anys no hagués sapigut res d'aquests dos fills il·lustres de la vila de l'Alt Camp?

Sempre diem de carrereta el grans noms vallencs: Narcís Oller, l'escriptor (el carrer que duia el seu nom va restar molts anys sense asfaltar i denotava una mica el reconeixent i respecte que tenen els governants pels seus grans homes) ; Jaume Huguet, el pintor i Robert Gerhard, el músic (una escultura que no van fer fa gaires anys i que sembla que ja en tingui cinquanta). Però ningú m'havia parlat mai dels grandíssims fotògrafs Català, pare i fill.

Igualment, el carrer Català i Pic es troba sortint de Valls per la carretera de Montblanc, al barri de l'Albada, que no és cap situació preeminent. El carrer Català-Roca si que està pel centre, però mai he sigut capaç de trobar-ho.

Ja suposo que el fill és bastant més conegut que el pare. Teniu el link on podeu repassar les seves millors obres. Però estaria bé també que repassèssiu el pare, un gran teòric i pioner en la introducció de la vanguardia de la fotografia al nostre país, si conseguiu trobar-ne alguna com aquesta, "Aixafem el feixisme" (1936). Sobretot, busqueu les fotografies publicitaries que va fer per Myrurgia, entre d'altres empreses. Val molt la pena si encara no el coneixeu.

Ara la llista-cantarella s'amplia: Oller, Huguet, Gerhard, Català i Pic, Català-Roca pero cap Galimany ni Magrinyà.

1 comentaris:

TRO(B/V)ADOR DEL SANT GRAAL ha dit...

Gràcies per enrecordar-vos del pare i de l'avi,dexeu-me trencar una llança per l'oncle Pere Català i Roca actual patriarca de tota la familia.Vos deixo el meu correu electrònic:
marticatalap@gmail.com