13.12.07

Las Vegas als Monegros, 2on capitol

Al final, Gran Scala, Las Vegas dels Monegros s'ha destapat. Els diaris en van plens, tot i que aquesta notícia se sabia de feia temps (Google m'ho va demostrar fa vint-i-un dies). En fi, una altra pàgina més de la relació més que estreta entre els poders (o lobbies) econòmics i la premsa lliure (de prejudicis per acceptar el suborn continuat).
Al diari cada dia més Vanguardista de l'Avui, trobem l'alcalde socialista de Lleida, Àngel Ros, predicant al desert (mai més ben dit) totes els aventatges que suposarà aquest macroprojecte faraònic. Sembla que ens llepem el dit. Promet feina (no hi ha cap promesa per part dels promotors), reactivació econòmica, que l'Aeroport d'Alguaire servirà d'alguna cosa més que per fer bonic, etc. Això se li'n diu un "govern progresista". Perque clar, parlar de l'aigua, de l'entorn ecològic tan fràgil dels Monegros, de la precarietat laboral que comporten tots aquests projectes de dictador africà, és retrògad, reaccionari.
El País és un altre diari que descobreix la sopa d'all continuament. Veieu el canvi climàtic, entre d'altres. Però tot i això aquest article té la seva conya. Si no llegiu: "[Gran Scala] necesita una inversión de 17.000 millones de euros para convertir el desierto en una tierra de espías y tragaperras [...] casi cinco veces el presupuesto del Ministerio de Medio Ambiente en 2007".
Encara així el govern de progès socialista d'Aragó, ha firmat ja el tracte que necessita un colló de recalificacions (equivalent a 2000 camps de futbol) i molta cara dura. Suposo que la paraula Kyoto no apareix al llibre d'estil d'aquesta tropa.
Segons l'Heraldo de Aragón, Izquierda Unida (IU) i la Chunta Aragonesista (CHA) són els únics que han alçat la veu: Chesús Yuste (CHA) va demanar resposta al govern d'Aragó sobre els assumptes que "ayer se quedaron sin resolver como los impactos medioambientales, la gestión del agua, infraestructuras y la reforma legislativa necesaria para el desarrollo del proyecto Gran Scala". Per una altra banda, el diputat de IU, Adolfo Barrena, fou més ofensiu. Va opinar que Gran Scala "agrede al modelo de cultura de un país mediterráneo y, además, promueve una sociedad consumista y despilfarradora de recursos".
A mesura que veiem com avança el projecte, es veu clarament que és un xec en blanc del govern d'Aragó a les empreses promotores (tema per un altre post), el diner fàcil: no hi ha promeses de feina ni inversions fixes, neteja i infraestructures s'obtindran del diners dels nostres impostos, etc.
I s'ha de tenir clar que tots són governs d'esquerres, a l'Aragó i Lleida, que es baixen els pantalons al capital.