17.1.08

Jerzy Kukuczka

En el número d'aquest mes del National Geographic hi ha un article dedicat als anomentats "Guerrers del Gel", aquells que s'atreveixen a escalar pics de més de 8000 metres en ple hivern. Que és el mateix que dir escaladors polacs, els reis i dominadors d'aquesta modalitat d'escalada.
Entre ells, n'hi ha un que m'ha fascinat. És diu Jerzy Kukucza, considerat per molts el millor alpinista de tots els temps. Aquest bèstia, conegut com el "rinoceront psicològic", va ser el segon escalador en aconseguir els catorze vuit mils, després de Messner, en només deu anys. En el procés, va establir deu rutes noves i els quatre restants (Annapurna, Kanchenjunga, Cho Oyu i Dhaulagiri) va realitzar l'ascensió a l'hivern, una variant considerada per molts com anar més enllà de tot el que és raonable.
Va morir, per desgràcia, als 41 anys quan atacava el pic del Lhotse, a 8200 metres, degut al mal estat d'una corda de subjecció.

I aquest és només un dels molts alpinistes polacs (Wielecki, Zawada, Hajzer, etc) que es dediquen a fer bogeries semblants, durant molts anys en condicions molt precàries. Per ara, tots aquests polacs han aconseguit arribar al cim de vuit dels catorze pics de més de vuit mil metres en ple hivern. Els hi falten només sis.
Herois.

1 comentaris:

Dani ha dit...

A mí me gusta mucho la montaña pero creo que lo de gente como este alpinista que explicas no es normal, es como una droga que les impulsa a hacer locuras de las que tarde o temprano se pagan las consecuencias. Hay algo malsano y fascinante en la historia de este señor. Muy interesante.