8.4.08

Oportunisme artístic

Llegint un gratuït d'ahir (en la meva línia) em trobo, no en la secció de cultura, que és on correspondria, si no en la cinquena pàgina (sota el nom de Barcelona, envoltada de notícies com "Irregularidad laboral en el Opium Mar" o "TMB y los sindicatos vuelven a negociar"), una notícia que diu que la tibetana Dechen Shak-Dagsay actua a Barcelona.

Poden passar dues coses:
1. Que sigui una gran cantant (perquè ella canta) i un es pregunta: perquè no l'han portada abans?
2 i la més probable. Que no ho sigui i un es pregunta: perquè la porten?

Entenc que el tema del Tíbet salti a la palestra a nivell de notícia internacional. Em solidaritzo amb el tema i tot el que volgueu. Però que de sobte qualsevol cosa amb olor tibetà hagi de ser adorable és quelcom que se m'escapa. La Dechen viu a Suïssa des dels tres anys. Em jugo un ou a que parla millor l'alemany que el tibetà. Però vesteix amb robes tibetanes i ven una música, segons ella, amb caire tibetà.

Amb el Tíbet està passant lo que amb Palestina. Venen mocadors palestins al Zara i, d'aquí als Jocs Olímpics de Pekín, vés a saber si vendran abrics tibetans també.

L'oportunisme està bé fins a cert punt. Però quan hi ha gent morint per una causa i aquí el què fem és anar a concerts de cantants tibetanes i portar mocadors palestins del Zara made in Pakistan, no sé a qui volem enganyar però mentim molt malament.

Nota: El que es denomina comunment com a "Tíbet" abarca a més de la regió autònoma del Tíbet, d'altres regions xineses. La població és insignificant en comparació amb la Xina (deuen ser un total d'uns 10 milions de persones, xifra més imaginària que contrastada), però l'extensió de la zona abarca el 25% del total de la República Popular Xinesa. Entre el 90 i el 95% de l'aigua potable xinesa prové del Tíbet.

Avui dia la major part de les empreses, siguin petites o grans, estan en mans de xinesos que, diguem-ne, el què fan és vendre als tibetans el pa que ha estat elaborat en la seva totalitat per tibetans.

El Dalai Lama té prohibit l'accés al Tíbet.

1 comentaris:

Jordi ha dit...

Avui surt aqueta dona a la contra de la Vanguardia, per més informació, encara que no crec no gaire més que un diari gratuït...

Lo dels "palestins" o kuffiyes és molt bèstia: els fan a Xina o Pakisland i els tallers de Palestina s'estan nant a la merda per la competència. Poca visió comercial o recursos limitadísssims (i no heu de respondre, que potser us diuen anti- algo)?Ja fa ràbia, ja, això dels mocadors. Li treuen tot el seu context ideològic (perque, no sé si us heu fixat, però hi han de molts tipus i d'això depen de quin pais o ideologia o secta de l'islam siguis..), l'adapten a la moda occidental i ja perd tot el seu valor, inútil en un clima que no sigui el desèrtic. Adaptat, absorbit. L'especialitat del capitalisme (que curiòs no? Canibalisme-capitalisme...ehem)

En fi, lo del tibet demostra totes les incongruències d'aquest món. Quan va sortir escollit Xina, jo sempre vaig dir que era una animalada, que és un país que no respecta els drets humans i que està exterminant culturalment, com a mínim, dos minories (els tibetans i els iugurs).

I a mi una dona que en vingui a cantar mantres, doncs ja pot ser d'on vulgui que a mi no em veurà!