11.4.08

Què és el Roina?

Una de les millors cartes dels lectors que he llegit en tota la meva vida (apareguda ahir a La Vanguardia). El senyor Rius i Daví planteja en unes poques línees una visió sobre aquest riu que potser estaria bé escoltar abans d'emmerdar-nos en tot aquest sarau del transvassament del Roina, el riu més estimat pels Convergents d'arreu del país:


El Roine

EUGENI RIUS I DAVÍ -Granollers

"Més enllà de la prohibició decretada l´estiu del 2003 per les autoritats franceses competents de destinar peix del Roine al consum humà de manera indefinida, qualsevol lleugeresa a l´hora de fixar la nostra subsistència a aquesta aigua és del tot temerària. Cara i temerària, a banda que el mes d´octubre no la podem tenir aquí ni via TGV. I és que entre Chambéry i Avinyó, hi ha cinc centrals nuclears. En total, 15 reactors. Una de tèrmica a Lió. Explotacions d´urani, sal, caolí, fluorita, plom, zenc i plata al llarg del seu recorregut. Total, podrien filtrar tota l´aigua al cementiri de residus industrials i nuclears de Narbona (res a veure amb la ministra). Per tot això i més, en companyia del Po, el Roine està considerat el focus més gran de contaminació del Mediterrani. Les concentracions de policlorur de bifenil (PCB), un contaminant orgànic persistent, van en augment. La infertilitat, els defectes en el desenvolupament i el càncer són tres de les virtuts d´aquesta aigua miraculosa. Dels francesos, tampoc en podem esperar res de gratuït.


3 comentaris:

fEl! ha dit...

Agüita!!!! (mai més ben dit)

Ja m'estranyava a mi, que no hi havia gat amagat... 15 reactors! Som uns aficionats...

Dani ha dit...

Hola Jordi,

Solo me queda una duda, como puede ser que ningún experto haya hecho alusión a lo que este hombre explica en esta carta? Porque es bastante alarmante y tiene unos argumentos muy, muy sólidos.

Por otro lado, mientras nuestros políticos solo se centren en la gestión de la oferta y no en la de la demanda, es decir,hasta que no diseñen una auténtica política integral de ahorro no tenemos nada que hacer. No se puede resolver este problema solo a base de trasvases y desalinizadores y hacerse el sueco ante el incremento vertiginoso e insostenible de la demanda.

Saludos!

JORDi11 ha dit...

A partir d'ara, em faré cubates de lleixiu + salfumant, abans que beure aigua de l'aixeta...