30.9.08

Armes de destrucció massiva

Fa bastants mesos parlaven aquí sobre la perca del Nil, un peix introduït al llac Victòria per l'home. La perca va resultar ser la salvació econòmica de tots els països que comparteixen les seves aigües però després va derivar en la destrucció del medi ambient, la concetració del tractament del peix en unes poques empreses exportadores que només deixen les engrunes per a la població local i en l'atracció d'una vida millor de milers de persones que estan sobrepoblant de manera preocupant les seves ribes.

Però encara així mai se'm va ocórrer que en un llac tan gran (el segon llac dolç més gran del món) pogués contenir unes illes: les 84 que composen les illes de Ssese, de les quals només la meitat estan habitades. Es troben en aigües ugandeses al sud de Kampala, la capital, i la seva economia es basa en el cultiu del café i la mandioca i, és clar, la pesca de la perca. En algun lloc he llegit que també hi ha "turisme" però dificilment es pot creure. Sempre aïllats ara han aconseguit sortir del seu confinament gràcies a una barcassa (provinent d'ajudes de l'Unió Europea) que fa el trajecte entre la costa i Kalangala, la capital de les illes, dos cops al dia. Els seus habitants són els basese i han pogut conservar la seva cultura, tradicions i llengua diferenciada gairebé intacte fins als nostres dies.

Tot i això no us penseu que és el paradís, tot i que ho hauria de ser. Com ja se sap, el café només fa per un sou de pobre i de la perca ja n'hem parlat. Però no és per això que aquestes illes són el més semblant a un infern. El llac Victòria és també tristament famós per ser el lloc on, l'any 1982, es va descriure per primer cop la malaltia produïda pel virus del VIH, és a dir, la SIDA. I va ser entre pescadors d'una d'aquestes illes. Des d'aleshores la malaltia ha matat més de vint milions de persones..

Uganda ha aconseguit reduir la taxa d'infectats fins prop del 9% de la població, tot un éxit per aquest país destrossat per les guerres i la Sida..i per un continent devastat per la malaltia. Però a les illes de Ssese, tradicionals i isolades, la taxa és del 90%!!. És una xifra horrorosa: significa famílies, pobles i illes senceres; classes de col·legi (si n'hi han) completes, amb els mestres inclosos; la majoria de gent que està prenent licors de banana en aquell bar i que ho comparteixen tot. Nou de cada deu persones que et creuis estan infectats (que no vol dir que hagin desenvolupat la malaltia).

"Si vol trobar armes de destrucció massiva, marxi a l'Àfrica, allà tenim la sida", va etzibar-li la princesa Kasune Zulu de Zàmbia (seropositiva) al president de EUA, George Bush, en una visita a la Casa Blanca per demanar ajuda urgent enfront la ruïna que estan provocant la SIDA.

El govern dels Estat Units va destinar quinze mil milions d'euros per combatre la malaltia. Aquest dies s'està parlant d'injectar 700 mil milions de dolars per "salvar" el sistema bancari nord-americà. Feu les proporcions.

(per més informació, Nicolás Valle "Ubuntú", llibre imprescindible per conèixer Àfrica)

2 comentaris:

fEl! ha dit...

Devastador...

Oscar ha dit...

Has vist aquesta notícia?

"Study Finds AIDS Virus Is a Century Old"

http://abcnews.go.com/print?id=5928089