16.12.08

Banksy a Palestina


Banksy, des del seus inicis, s'ha compromés amb la política i la denúncia de les desigualtats i injustícies allà on trobava una bona paret per estendre les seves idees. Els grafitis eren molt més que "art", brutícia, decoració o un somriure mal amagat: eren crítica, una escopinada a la cara de l'stablishment, un dit assenyalant a aquells que escombraven la merda cap a un lloc que no es veigués.

Per això em va fer molta il·lusió trobar aquestes pintades fetes a Betlem, al mur de la vergonya que talla Palestina com ho va fer amb Berlin i com ho fan avui dia els murs del Sahara Occidental i de la frontera entre Mèxic i Estats Units i de milers de fronteres més. Quin lloc més evident per un grafiter que un Mur que separa, ofega i mata pobles? La paret esdevé allò contra el que protestar, la font de desgràcia i patiment, i també el mitjà on representar el seu "Art" i la seva indignació. Objecte i subjecte.

Ignoro quan les va fer però parlen per si soles...Espero que algun dia es faci tan ressó de l'altre Mur, el que separa els saharauis de la seva terra. Si Banksy fes unes pintades allà, jo seria feliç. Així deixaria de ser el mur del silenci, com diu Ron Guy:

"A wall can take many forms. It can be the 2400 kilometres of earth — and estimated three million landmines — that separate the Western Saharan people from their homeland. Or it can be a wall of silence."