11.12.08

Leopold Kohr

"So let us solve the great problem of our time, the disease of excessive size and uncontrollable proportions, by going back to the alternative to both right and left - that is, to a small-scale social environment with all its potential for global pluralistic cooperation and largely unaffiliated self-sufficiency, by extending not centralised control but by decontrolling locally centred and nourished communities, each with its own institutional nucleus and a limited but strong and independent gravitational field."

Leopold Kohr va defensar constantment l'efectivitat de les petites unitats autònomes per solucionar els problemes de l'humanitat. Pel que fa als països del Tercer Món, Kohr va ser un dels primers a afirmar que l'ajuda externa massiva feia malbé la identitat vital de la comunitat i ofegava les iniciatives locals i la participació. Al seu parer, era necessària la dissolució de les estructures centralitzades per afavorir els sistemes de control formats en petites comunitats que podien resoldre els problemes i mancances locals amb els seus propis mitjans, materials i idees intelectuals.

3 comentaris:

pep. ha dit...

Moltes vegades et creus que estàs ajudant i en realitat estàs fent tot el contrari. La incursió en qualsevol lloc, per molt bona intenció que hagi, pot ser perjudicial. El problema és com fer callar la consciència quan no fas gens.

23 ha dit...

A mi sempre m'ha semblat que el sistema de ciutats-estat de la Grècia antiga era un model de puta mare.

Avui dia és impossible un model d'aquest tipus, evidentment.

Dani ha dit...

ufff, no sé, la idea de que lo pequeño es bueno y lo grande es malo me parece un poco simplista: uno de los estados africanos más pequeños es Ruanda...y una de las pocas ciudades estado que existen actualmente es Singapur, que no es precisamente un modelo de democracia.
Creo que lo importante son los valores culturales que una sociedad tiene, y eso, es independiente del tamaño de la comunidad donde vives.