6.3.09

Ganivets russos

De vegades penso en el paternalisme insofrible que desperta en alguns el fet que una persona adopti una estètica o una expressió cultural aliena. Em refereixo quan alguns somriuen amb condescendència quan veuen que una noia d'Osaka balla flamenco, o que un noi de Mumbai reprodueix l'estètica dels motards californians amb el seu rickshaw. Senten una certa llàstima, com si donessin per fet que culturalment són tan pobres que han d'anar a fora a buscar l'autenticitat, òbviament convençuts que un tocaor japonès mai no podrà tocar la guitarra flamenca com un de Cadis. Toquen com a autòmates, diran.

Bé, en tot cas, qui estigui lliure de culpa que tiri la primera pedra. Ens hem passat dècades imitant l'estètica, les expressions artístiques i l'estil de vida dels anglosaxons, però com ens sentim aixoplugats sota aquest paraigua traïdor i ambivalent anomenat "Occident", sembla que aquella cultura sigui també la nostra, per la qual cosa manllevar usos hagi de ser d'allò més natural. I aleshores surt un tertulià i diu que té més en comú amb un senyor de Wisconsin que amb un de Montenegro, i embolica que fa fort.

Tot això ve perquè he descobert un grupet que fa una mena de rockabilly surf amb tocs electrònics que no està gens malament. Fins on he sentit, són instrumentals (condició indispensable del surf!). Es fan dir Messer Chups i són russos (Nozhik o Messer Chups, "ganivet" en rus i alemany, respectivament). Sota el segell Solnze Records (Solnze vol dir "sol", o sigui, la Sun Records russa?) recreen l'estètica pulp de les pel·lis de terror i extraterrestres de sèrie B, i els vídeos fan una mica vergonya, però resulten força divertits. Recorden inequívocament als Cramps. El tertulià de torn dirà com de lluny ha arribat una empresa catalana com Chupa-Chups, que ha entrat ja a l'imaginari col·lectiu (gran lloc comú) rus, però abans d'emprenyar-me amb la seva condescendència, m'adono que jo tampoc no me'n salvo, dels prejudicis. Sense voler, he pensat: "que penjats, uns russos que toquen surf..."

3 comentaris:

meladori ha dit...

M'encanta la cassette cover. Me l'enduc al facebook!

Anònim ha dit...

he escoltat mig tema al myspace... a Russia hi han coses millors, segur.

Per cert, pq quan obres els comentaris et surt propaganda de Greenpeace?? es cosa del sr. jomoxi?? et paguen per aixo?? pq no fas propaganda de bombes d'hidrogen??

JORDi11

Jordi ha dit...

Això és el teu VAIO-ULTRA-XUPI-GUAI, que com és modern i cool l'spam és de greenpeace i menjar ecològic!

A Rússia, molt rus!