7.4.09

El compte enrere: Desinformació

Aquest serà un post sense enllaços. Parlaré de tendències, sensacions i intuicions. Després, en el dia a dia, vosaltres veureu o no veureu el que us explico aquí baix. Potser no és cert el que escric però cal estar atents.

El compte enrere finalitza en una justificació global de l'energia nuclear. Si no la fessin semblaria un cop de taula dictatorial. Per això les empreses i lobbies nuclears necessiten tenir la raó, posseir la veritat amb arguments lúcids que el fanatisme ecologista (que no ecològic, no té res a veure) encegat no pot ni intuir. Però de lúcids tenen poca cosa i de maniqueista molt. Se li'n diu desinformació i els mitjans de comunicació estan col·laborant amb força (vegeu si no les hemeroteques de El País i l'Avui de les darreres setmanes)

El previ comença amb la queixa eterna de la cultura del no, de la pressió demagògica del moviment ecologista, de l'egoisme de la societat. Ells ens il·luminaran, dels ecologistes no ens podem fiar (messiànics!) i el poble no enten un borrall de geopolítica.

Primer de tot i més important, és necessari convèncer a la gent que en aquests temps de crisi planejada el que surt més a compte és mantenir les nuclears. No està l'assumpte per bromes i possar-nos a invertir en energies netes en aquest moment. En definitiva, les mesures de protecció mediambiental han de quedar en suspés fins que la crisi finalitzi o, si més no, l'avanç d'aquestes mesures s'ha de ralentitzar una miqueta. L'argument ben clar és "per què tancar allò que ja funciona i canviar a un preu molt alt?" en referència als tancaments programats de diverses centrals nuclears i la progressiva substitució per energies més netes.

Seguidament, la inevitabilitat del desastre nuclear: si els nostres veïns (França) tenen un fotimer de nuclears, no correm el mateix perill tenint-les fora que a dins? I tant per tant, si han de ser fora, per què no tenir-les a casa nostra?

Després, el val per tot del canvi climàtic. Les nuclears no produeixen diòxid de carboni (fet incert) i per això serà bó per aturar el canvi climàtic, sense parar esment que un dels màxims culpables de les emissions de diòxid de carboni és el transport i que la incidència de les nuclears en el transport és nul·la.

I l'última és la barra de poder dir sense vergonya frases com aquesta:
"Tenim les centrals nuclears més segures del món, més eficients del món i més transparents del món"
i és tenir moltíssima barra veient tot el que ha passat a Catalunya els darrers mesos. I el més sorprenent és que els diaris ho publiquin. La veritat no ha de ser pas la realitat?

I per acabar, afegiu unes pinzellades de terrorisme i seguretat mundial, de tenir la paella pel mànec (una versió global de "qui la té més llarga"), pànic pels talls de subministrament elèctric i ja tindreu el còctel necessari per vendre'ns la moto de "l'energia nuclear és el futur", una frase molt repetida i que no acabo d'entendre. Vol dir això que ja hem passat el futur? Estem al post-futur?

Nois, vaig a llegir a Zenó a veure si m'aclaro...

3 comentaris:

Oscar ha dit...

No crec que ningú pugui negar l'avenç que va ser aconseguir la fissió nuclear controlada i tot el món de possibilitats que va obrir. No només per obtenir-ne energia en grans quantitats, sinó també nous elements o material radiactiu que pot ser aplicat en medicina, per exemple.

Però com tot en aquest món, té els seus desavantatges. Si vols, primer els que vénen de la radiació dels productes resultants de les reaccions nuclears. És cert, que en les plantes de reprocessament, com les que tenen els francesos, es pot reduir moltíssim (potser a un 10%) la quantitat de material. Tot i així, no és una cosa que puguis deixar en qualsevol lloc o per un parell de setmanes. La radiació d'alguns dels elements serà per mil·lenis i aquesta és una responsabilitat respecte els nostres (possibles) descendents i la resta de bitxos del planeta.

Un altre desavantatge és econòmic. Gairebé ningú no diu que construir centrals nuclears és gairebé ruinós, i no tinc clar si mai es recupera la inversió. El desmantellament, si es fa bé, també costa una pasta, i l'emmagatzegament també. Mai no he vist números que demostrin que surt més barat que desenvolupar altra mena d'energies.

Després hi ha el perill d'accidents molt grossos. El paio aquell deia que les "nostres" centrals són les més segures del món. Vist el currículum que porten a sobre, és difícil creure-s'ho.

I finalment, quant d'urani queda al món?, sembla que molt menys que petroli, i després?; on es troba?, Àfrica en té molt, per tant, més guerres allà; etc.

Molts cops em sembla que molta de la gent que defensa fanàticament l'energia nuclear són un exemple d'aquesta mentalitat de "el de atrás que arree". Si jo visc bé, a la resta que els bombin.

De totes formes, si la societat decidís que val la pena, tenint en compte tot això, ok. Però no serà mai una decisió lliure. Hi ha massa gent que vol fer diners.

Són molts diners, i poder. T'has adonat que la majoria d'energies alternatives són descentralitzades?. No els interessa.

I jo no m'hi considero contrari, però no crec que sigui la solució que ens volen vendre.

I per acabar aquest rotllasso, http://is.gd/rdWy. Segurament no tot és cert, però alguns sí i tothom n'ha tingut d'aquests.

pep. ha dit...

Poca cosa puc comentar jo. De vegades sembla això, que ens desinforman i desorienten i al final no sabem que fem. La moderació i el no consumir de forma exagerada és una bona forma de contrarestar el consum desorbitat de la energia. Qualsevol acció humana comporta consum de enegia, solament cal mirar el que fem.

Jordi ha dit...

Bé, al final t'he fet parlar Brother!!

Tens molta raó. L'energia nuclear ha produit avenços enormes (més dels que ens podem pensar, en biologia i medicina va ser tota una revolució...) El que és més important és que s'ha de democratitzar l'ús d'aquesta energia. S'ha de parlar molt i aclarir moltíssims punts perque, com bé dius, el problema el tindran els que vinguin darrera.

Jo sóc contrari a la manera com s'està produint i administrant aquesta energia. Pot portar molts problemes: econòmincs, ecològics pels que vinguin i guerres.

Però està clar que no l'hem d'eliminar perque és útil. Per això al principi del post deia que potser no tot era cert però cal ser crític..

Uf, estic molt espés avui