17.9.09

Campanyes improbables (II): La Compactació Expeditiva


En virtut d'una nova ordenança, l'Ajuntament va posar en marxa la
compactació expeditiva, tota una revolució en la persecució d'infraccions de trànsit que ja s'observa amb interès a altres grans capitals europees, com ara Reus. És una mesura que pretén arrencar de soca-rel problemes relacionats amb l'aparcament il·legal o no autoritzat.

Inicialment, l'Ajuntament va posar en marxa un seguit de cinc unitats compactadores. Es tractava de cinc camions especialment equipats que, sota el nom de
BCNcompacta! i amb el logotip d'un cub en tres dimensions que recorda un cub de Rubik una mica esmicolat en una punta, circulaven per la ciutat acompanyats d'una dotació de la Guàrdia Urbana. Quan es detectava el vehicle infractor, que ocupava un pas de vianants, un gual, o bé es trobava estacionat en un lloc no autoritzat o fins i tot perillós, la unitat desplegava un potent braç mecànic que aixecava el cotxe i el dipositava a la caixa del camió. Tot seguit, les quatre parets de la caixa estrenyien el vehicle fins convertir-lo en un pràctic cub de ferralla fàcilment transportable. La resta és prou coneguda: s'enganxa l'enganxina a terra per notificar el propietari sobre la compactació i el cub es duu al dipòsit municipal, on s'hi estarà una setmana, període durant el qual el propietari pot reclamar el vehicle. Després d'aquest temps la ferralla és duu a la deixalleria per al seu desguàs i reciclatge pertinent.

Actualment, les unitats compactadores superen la vintena, i ja es baralla la possibilitat que aquesta "solució definitiva", com l'anomenen, no es limiti a infraccions d'estacionament, sinó que es faci extensiva a infraccions greus de trànsit tipificades al codi penal. Així, les imprudències o les alcoholèmies més greus podrien provocar, a banda de les sancions administratives corresponents, la compactació expeditiva del vehicle, però de moment és una possibilitat que requereix una infraestructura i uns fons específics, atès que, com s'afirma des del Consistori, "
com és un servei gratuït al ciutadà (el propietari rarament reclama el seu vehicle un cop compactat), caldria buscar maneres de finançar aquestes altres menes d'intervencions".

1 comentaris:

Oscar ha dit...

Tu vés donant idees que ens acabarant compactant per fer-nos més "guapus".