21.10.09

Titelles

Avui he fet una troballa valuosa. Potser d'altres ja ho savien però avui he descobert una gran paraula: sicofant (o psicofant, depèn de les fonts). Dins de la meva ment, àvida de veure maquinacions conspiratives i conxorxes vàries, ha sonat una gran campana que he decidit compartir.

Us parlaré dels sicofants. En un principi s'anomenva així als comerciants de figues a l'antiga Grècia. Més tard, però, va passar a denominar un altre ofici més retorçat.

Quan algú volia desacreditar un enemic polític, recorria i pagava sucosament a aquest grup de professionals, que es dedicava a recórrer les tavernes de la polis amb la finalitat de propagar acusacions, difamar i fer córrer falsos rumors sobre l'enemic en qüestió, que havien d'anar prenent  força entre l'opinió pública.

Si la "feina" donava més que bons fruits, els sicofants es veien recompensats amb una paga extra, mentre que a l'ofès no li quedava una altra opció que haver de viure reclòs i ben allunyat de la vida pública.

Malgrat que es tractava d'una pràctica il·legal, el principal beneficiat era l'estat, ja que obtenia beneficis de la recaptació de multes amb què penaven aquesta tècnica. O, dit d'una altra manera, "posem per cas" que el govern té un enemic polític i què fa? doncs paga una multa de manera indirecta, els titelles ja han parlat i ara ja tot és fàcil.

Quina sort que tenim de que ja no existeixin els sicofants, oi? OI?

2 comentaris:

Jordi ha dit...

Paranoia, paranoia, conspiració, !!!!
M'haurieu d'aclarir el darrer paràgraf,,,,ehem,,,,sabem per on vas?

23 ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.