27.1.10

Selenites i astronautes al centre de la Terra

Naica és un poble del nord de Mèxic que es va fundar al segle XIX arrrel del descobriment d'unes mines. D'ençà, només amb la interrupció de la revolució mexicana, en aquestes mines s'ha extret plom i plata.

No va ser, però, fins a l'any 2000 que es va descobrir la Cueva de los Cristales. Aquesta cova, situada a 300 metres de profunditat, presenta uns cristalls de selenita gegantins, que poden arribar a fer 11 metres de longitud! A més a més de la Cueva de los Cristales hi ha un seguit d'estances més petites (la Cueva del Ojo de la Reina, la Cueva de las Velas, la Cueva de las Espadas), el nom de les quals fa referència a la peculiar morfologia que presenta cada sala. A la Cueva de las Velas, per exemple, hi ha unes delicades formacions que recorden una gebrada instantània, tot i que aquí dins no fa precisament fred.

És gràcies a les especials condicions de l'indret que aquestes formacions tan impressionants han vist la llum. Una combinació de calor (de 45 a 50º graus), humitat (del 90 al 100º) i temps (d'un milió a mig milió d'anys per formar-se en la foscor amb tota tranquil·litat) és la responsable d'aquestes formacions. A causa de les altes temperatures i la humitat, una persona no sobreviuria gaire estona sense protecció en un entorn semblant, per la qual cosa els investigadors han d'endinsar-s'hi amb tratges especials i a intervals de temps curts.

Ara, el Proyecto Naica investiga l'entorn i recopila dades amb les limitacions que imposa un ambient tant hostil i el poc temps disponible. Poc temps disponible perquè aquest entorn és molt delicat i, en el seu estat natural, aquestes coves es trobaven inundades d'aigua ben calenta. L'activitat minera va provocar el seu buidatge i posterior descobriment. Tard o d'hora, doncs, un cop documentades i estudiades, caldrà torna a inundar aquestes estances i deixar descansar en la foscor aquestes selenites un altre milió d'anys.

Us recomano que entreu al web del Proyecto Naica i vegeu les espectaculars fotos. Cadascú hi veurà una metàfora o una comparació al seu gust. A alguns els rodarà el cap pensant en els milers i milers d'anys que la natura ha necessitat per construir una cosa semblant (i potser afegiran "no som res"), d'altres s'acontentaran amb apreciar l'estranya bellesa d'aquests cristalls megalítics. D'altres hi veuran la cova de Lex Luthor...

2 comentaris:

Jordi ha dit...

Impressionant.

És la cova de Superman!
El que més m'agrada és que, un cop estudiat, l'hauran de tornar a inundar. És geologia efímera!

llextirem-58 ha dit...

És molt millor que ho tornin a inundar tot. Així segur que no els dóna temps a muntar un "xiringuito" i fer pagar entrada a "la sauna natural más bella del mundo".
Impressionants, les fotos. Vols dir que no és un decorat?És que quan he vist les de la sala de les espelmes... O_O