16.3.11

Herois


Escric això quan me n'entero que a França ja hi ha qui diu que l'accident nuclear de Fukushima ha arribat al nivell 7 (igualant a Txernòbil). Van ser els primers a dir que era un nivell 6 i tot i semblar exagerat, avui dia ningú ho dubta. Tant de bo ara s'equivoquin.

Una de les històries reals més impressionants que mai he conegut és la dels liquidadors de Txernòbil, una sèrie de persones que, sabent on anaven o no (i amb això no em refereixo només a una central nuclear en estat catastròfic, si no a la seva pròpia i ineludible mort), van portar a terme una sèrie d'acciones a Txernòbil que van minimitzar la catàstrofe, sacrificant doncs les seves vides a favor de les vides dels demés.

L'únic reportatge bo que li he vist fer a Iker Jiménez tracta d'aquest mateix tema:

La noche del fin del mundo

A Fukushima quedaven ahir cinquanta dels 800 treballadors, entre tècnics, enginyers i operaris. Els nivells de radiació emesos fins ahir faran que tots morin en un breu període de temps (en el cas dels treballadors de Txernòbil, el plaç va ser d'un mes) o bé desenvolupin modalitats oncològiques a mig plaç. El valor d'aquesta gent, ara mateix, és incalculable. Segurament moriran tots, però estan fent tot el possible per tal d'evitar que la catàstrofe passi a majors.

A Txernòbil hi va haver tres herois que van baixar a la piscina sota el reactor per buidar-la, sabedors de que d'aquella no en sortiria ni un amb vida, evitant així una explosió les conseqüències de la qual no tenim collons a imaginar,. Ara mateix a Fukushima hi ha gent sacrificant-se de la mateixa manera, que saben que moriran però no ho faran abans d'haver fet tot el possible per disminuïr els danys.

Ells sí que són herois.

7 comentaris:

Jordi ha dit...

Gallina de piel...

Si, quan vaig escoltar això dels cinquanta treballadors em vaig recordar a l'instant dels liquidadors de Txernòbil, que haurien de tenir un monument a cada poble de mig planeta.

Aquests cinquanta paios són uns HEROIS, amb majúscules. La diferència està en que els liquidadors de Txernòbil no sabien ben bé on es ficaven, però aquests ho saben del cert.

Espero que el seu esforç i sacrifici serveixin per alguna cosa (més enllà d'esquivar el desastre total). I que, en el futur, se'ls reconegui la seva vàlua inestimable...

Anònim ha dit...

D'aquí poc temps sortirà el llibre "La verdad sobre Fukushima", ja que només caldrà canviar el títol al llibre de Medvedev "La verdad sobre Txernobyl". (http://lamuerteteniaunblog.blogspot.com/2010/10/la-verdad-sobre-chernobyl.html)
LA història sembla calcada. Plagi!
Jordi11

Òscar Morata ha dit...

Fa mesos, en algun lloc, no sé si a la web o en algun suplement dominical, vaig llegir sobre crec que l'únic supervivent a llarg termini dels herois/inconscients de Txernòbil. D'aquest grup kamikaze. Pel que recordo, algú havia de tancar les portes que donaven a la part més afectada després que uns quants d'aquests liquidadors hi entressin, perquè algú havia de fer-ho, perquè no hi havia alternativa. I era aquest paio. Crec que havia perdut els braços i portava anys i més anys amb tota mena de malaties i problemes, patint constantment. Segurament, sense rebre gaire reconeixment. I em sembla recordar que vaig tenir la sensació que encara se sentia culpable per haver hagut de tancar les portes.

I després tens els fills de puta grassos, o prims, bacons que parlen per la ràdio o la tele, escrivint per aquí i per allà, jugant brut pel lobby pro-nuclear.

Anònim ha dit...

avui a la vanguardia en castellà hi havia unes pagines dedicades a Txernobil. En una entrevista a un liquidador, afirma que rep una pensió de 27 euros!!! procedent de la fundació chernobyl (després de treballar-hi 6 mesos after-the-500-atomic-bombs). També cobrava uns 130 euros més de pensió procedent del govern... i rés més. Un heroi, vaja.
L'entrevista no la trobo, però aqui hi ha una part del reportatge:
http://www.lavanguardia.es/internacional/20110327/54133020765/la-zona-cerrada-en-torno-a-chernobil-es-uno-de-los-lugares-mas-tetricos-del-mundo.html
JORDi11

Jordi ha dit...

I jo em pregunto: per què el senyor Jordi11 sempre entra com a anònim i després firma el seu comentari?

Anònim ha dit...

perquè em fa mandra connectarme al bubel
(ara ja no cal que firmi)

23 ha dit...

Japó ha declarat de forma oficial al nivell 7 l'accident nuclear de Fukushima.

Putadot.