23.1.12

Palmeres en mal estat

Ja quasi me n'havia oblidat però una carta publicada a Carrer, el diari de la FAVB, m'ha fet memòria. Com recordareu, al novembre va caure una palmera a la Diagonal i va ferir dues dones. Aquestes palmeres estaven en "mal estat", "malmeses" o en "males condicions", tal com el Senyor Alcalde invisible va dir. Aquestes, per tant, han de ser substituïdes. No us sembla que està parlant més de mobiliari urbà (cadires, un fanal, una barana) que d'éssers vius? Això si, tota la premsa va recòrrer al mateix llenguatge. Potser la gent gran ingressada en hospitals o residències també estan en "mal estat" o "malmeses", però déu nos guard de dir que s'han de substiuir per unes altres unitats. Digueu-me exagerat però denota quin paper té l'arbrat i la natura a la ciutat: per fer bonic i no molestar.

Enlloc vaig veure les paraules "malaltes", o "massa regades", ja que, tal com diu la carta d'en Joan Ginesta a la revista Carrer, "l'impacte continuat del reg sobre el tronc de les palmeres ocasiona danys greus que de ben segur es transformaran en problemes de seguretat". Els éssers vius es fan grans i moren, tots, inclosos els arbres i les cotorres argentines que fan xirinol·la a les seves capçades. Potser tenen una infecció, com el morrut a les palmeres o el tigre del plàtan, als plàtans, que els debilita i els fa proclius a d'altres malalties, sino els mata directament. Igual efecte té la contaminació de la ciutat que, dia si dia també, supera tots els límits establerts. Aleshores, per què ara s'han de revisar totes les palmeres de la ciutat? No seria millor entendre perquè s'ha anat a terra aquesta palmera i si té alguna cosa a veure amb el reg, la contaminació o alguna agressió que desconeixem?

Aprop de casa hi ha un niu de cigonya enorme dalt d'un plataner. Amb prou feines puc entendre com s'aguanta. Un pot imaginar el dia en el que aquest arbre caigui. Posem el cas que, enlloc d'intentar esbrinar perquè ha caigut (l'edat, el tigre, alguna altra malaltia), ens refiem del que digui un veï, posem Xavier pel cas, que digui que és culpa del niu que suportava i aleshores els tècnics municipals vagin a la caça de tots els nius sobredimensiotats dalt dels arbres. Faran una cacera de cigonyes com estan fent amb les palmeres, amb la diferència que "no substiuiran" aquests nius per unes "altres unitats" ja que, tothom ho sap, els ocells són éssers vius i no es poden reposar com si fóssim a les lleixes d'un supermercat.