24.12.12

Els coloms fotògrafs

Els coloms fotògrafs
Tot està inventat i ara, més que res, ens hauríem de dedicar a recordar tot el que ja s'ha fet, com aquesta sorprenent iniciativa d'un farmacèutic alemany de principis del segle XX en la que intervenen càmeres fotogràfiques i coloms. Pel sol fet d'incloure dues de les meves grans passions, la fotografia i els coloms, dels quals dec ser l'únic defensor a tot Barcelona, va cridar molt la meva atenció.

Vista aèrea de l'Hotel Kronberg. Fixeu-vos que podeu veure les ales
Julius Neubronner va ser un farmacèutic alemany que utilitzava els coloms missatgers per dur les medecines allà on calgués. D'esperit innovador, va tenir la idea de lligar una càmera fotogràfica a un colom i després recollir les fotografies que havia fet des del cel amb un temporitzador. És considerat doncs el fundador de la fotografia amb coloms. A les fires internacionals de Paris, Frankfurt i Dresden (entre els anys 1909 i 1911) va presentar l'enginy. En aquesta última fira, tot just havia rebut els coloms del seu vol per la ciutat, revelava les fotografies i les imprimia en postals que eren posades a la venda immediatament. Va ser un èxit momentani en la seva trajectòria de fotògraf amateur que només li va generar maldecaps.

Com podeu veure, aquesta idea no s'ha deixat d'utilitzar. La BBC ha estrenat fa ben poc un documental on ha col·locat càmeres (de vídeo) en tot tipus d'ocells en diversos indrets del planeta. Aquí teniu un exemple: falcons caçant estornells a Roma. Definitivament, tot està inventat!


Enllaços:
Fotografia aèrea amb coloms
Dr. Julius Neubronner's Miniature Pigeon Camera
La BBC posa càmeres als ocells per veure el món des de l'aire (Vilaweb)
Gràcies Meritxell per fer-me conèixer aquesta història!