17.12.12

Un concert en un forn

Circonite. Foto: @58llextirem
D'entre la destrucció que ha generat l'especulació immobiliària al barri de Vallcarca, tenim encara la sort de veure sorgir iniciatives d'allò més engrescadores com és l'Antic Forn de Vallcarca que, tal com diu el nom, és un forn que ha estat reorientat per l'Associació Ecos com a espai cultural. La tarda de dissabte, en un horari impensable per a un concert, vam conèixer de primera mà aquest projecte i, ja que hi érem, vam veure un concert experimental i psicodèlic, com no podia ser d'altra manera. Semblava que estiguéssim al Nova York de principis dels vuitanta o al Berlin dels setanta. 
Natura morta. Foto: @58llextirem
El  concert de Circonite i Monstruos va ser en una sala tota enrajolada i molt aïllada que feia la sensació d'estar, contrari a la intuïció de la paraula "forn", dins d'un congelador. Per aquí i per allà, hi havia armaris amb lleixes (no conec el terme) per desar i transportar el pa. Completava el quadre un matalàs a terra amb coixins, un sofà, unes quantes cadires i un mur fet de televisors. Aquesta sala era darrera una cortina tot just després d'una sala amb una exposició fotogràfica prou interessant d'art urbà al barri (o sigui, stencils, grafits, etc). A més a més, van haver-hi projeccions de maquinàries durant l'actuació de Monstruos (és a dir, en Pedro tot sol i la seva guitarra fent allò que han anomenat "tapping rock experimental") i vídeos de l'any de la catapum durant el d'en Circonite. Encara que va citar els videoartistes, sóc incapaç de recordar-ne cap.
El concert no passarà a la història, ni falta que fa. Vam passar una bona estona, sigui per la música o els vídeos o l'indret o tot plegat, i els músics estaven d'allò més distesos. I en això té molta importància l'espai, relaxat, on poder fer provatures i equivocar-te. No passa res si sembla una mena d'assaig amb amics. I és el que és necessari en una ciutat com aquesta on, quan l'artista aconsegueix arribar a un escenari, ha d'estar tot ben quadrat, pastat i estructurat. No tenim, o no gaires, espais on els músics, en aquest cas, puguin arriscar-se, deixar-se anar i fer el que els hi vingui de gust dalt de la tarima, improvisant si cal. En tot cas, seguim apostant per els grans esdeveniments per guiris i clubs de cultura que no fan, ni faran, cap bé a l'escena musical d'aquest país. Així doncs, us recomano que seguiu la pista del que fa la gent de l'Antic Forn i dels artistes que hi actuin. Mai se sap d'on sortirà the next big thing.