22.10.13

La majoria silenciosa

La majoria silenciosa és intangible, impalpable i incomptable. No participa en manifestacions, no vota i no té cap tendència consumista que la pugui distingir com a massa diferenciada. Però això no representa cap dificultat per a que, des del govern d'Espanya, no només ens assegurin que existeix, sinó que també sàpiguen què és el que pensen. Amés, són majoria -és a dir, son més que tota la resta junts- i el fet que un valor inquantificable sigui superior a -posem el cas- un milió i mig de persones deu fer les delícies dels amants de les fal·làcies lògiques, com són els membres de l'executiu espanyol: en concret, de l'apel·lació a la majoria, argumentum ad populum, una trampa que fa dies que coneixem.

D'on sorgeix aquesta massa invisible és tot un misteri, però no podem descartar que sigui la continuació de la tradició mística hispànica (amb les seves aparicions de verges i cors encadenats flamejants, intervencions divines decissives i crema de pagans a les fogueres), a la qual afegirien certs problemes bàsics en aritmètica i algunes disfuncions perceptives.

De fet, el terme pot generar alguna confusió i per això no recomanem el seu ús. Es pot entendre com a majoria silenciosa aquella que omple fosses comunes i cunetes funeràries escampades per tota la Península. No és per casualitat que Espanya és el segon país del món amb més fosses comunes, després de Cambodja. I tota aquesta gent que jau sota terra sí que és silenciosa, perquè una minoria armada els va fer callar. Amb plom.

Publicat originalment al Setmanari de Comunicació La Directa núm. 332. (Secció "Poca Broma")

2 comentaris:

Moroboshi ha dit...

Potser el silenci té més valor que cap altra cosa. Ho dic perquè els defensors d'aquesta majoria silenciosa creuen que es va manifestar fa uns dies a raó d'unes 100.000 persones a la plaça de Catalunya. Aquesta mateixa gent considera que la Via Catalana de 400 km. la van aconseguir unes 350.000 persones.

Així, sembla que mentre estiguin callades, 100.000 persones no només són la majoria d'un país de 7 milions, sinó que també superen numèricament 350.000 persones vestides de groc i cridant consignes pacífiques.

Jordi ha dit...

Ui, i em sembla que d'un fas curt i de l'altre fas llarg!